Milované ženy,

na začátku září jsme společně se ženami úspěšně otevřely meditační školu. Bylo to nádherné a transformační období, během kterého jsme udělaly první zásadní krok na naší cestě – naučily jsme se techniku Vipassany, kterou jsem sama studovala v thajských chrámech. Tato praxe je pro mě jednou z nejdůležitějších cest k dosažení vnitřního klidu, práci s myšlenkami a přijetí životních situací takových, jaké jsou. Na závěr našeho setkání jsem ženy provedla meditací mettá, která je neoddělitelnou součástí Buddhova učení. Upřímně přiznávám, že jsem si vedení této meditace trochu upravila, protože jsem cítila, že pro tento čas a pro vás to bude přínosnější. I když se moje verze liší od tradičního provedení, věřím, že vám tato praxe v tomto období přinese mnoho klidu a laskavosti.

 

Co je meditace mettá?

Meditace mettá je praxe rozvíjení laskavé lásky a přání dobrého vůči sobě i všem bytostem. Slovo „mettá“ pochází z pálijštiny a znamená laskavost, milující dobrotu nebo bezpodmínečnou přátelskou lásku. Tato forma meditace je zaměřena na vytváření pocitu lásky, soucitu a porozumění nejprve vůči sobě samému a následně vůči ostatním – ať už jsou to blízcí lidé, neutrální osoby, nebo dokonce lidé, se kterými máme složitější vztahy.

Meditace mettá zahrnuje opakování pozitivních přání, například:

  • “Ať jsem šťastný/á.”
    • “Ať jsem v bezpečí.”
    • “Ať jsem zdravý/á.”
    • “Ať žiji s lehkostí.”

Postupně rozšiřujeme tato přání i na další lidi a bytosti, až nakonec zahrneme všechny bytosti bez rozdílu.

 

Proč je meditace mettá důležitá?

Meditace je zásadní z několika důvodů:

  1. Rozvíjení laskavosti a soucitu:
  • Mettá je klíčovou praxí pro rozvíjení pocitů laskavosti a soucitu nejen vůči sobě, ale také vůči ostatním. V dnešní době, kdy můžeme být zahlceni stresem, konflikty a negativními emocemi, je rozvíjení laskavé lásky důležité pro vytváření harmonie v našich vztazích a vnitřního klidu.
  1. Změkčení srdce a vyrovnání se s negativními emocemi:
  • Mettá pomáhá zmírnit pocity hněvu, nenávisti, odporu a frustrace. Často můžeme mít k někomu negativní postoj, ale když si uvědomíme, že každá bytost si přeje být šťastná a bez utrpení, pomáhá nám to lépe porozumět druhým a zmírnit negativní emoce.
  1. Posílení pozitivních mentálních stavů:
  • Meditace mettá zvyšuje pocity radosti, lásky a empatie. Tyto pozitivní stavy mysli mají blahodárné účinky na náš emocionální a fyzický stav. Lidé, kteří pravidelně praktikují mettá, bývají klidnější, spokojenější a vyrovnanější.
  1. Zlepšení vztahů:
  • Když v sobě rozvíjíme laskavost a soucit, naše interakce s ostatními se stávají příjemnějšími a méně konfliktními. Tím, že rozvíjíme přání štěstí pro ostatní, zlepšujeme své vztahy a vytváříme větší porozumění a harmonii.
  1. Léčení sebe sama:
  • Mettá začíná přáním dobrého sobě samému, což pomáhá léčit vnitřní bolesti, nízké sebevědomí nebo pocity nedostatečnosti. Často jsme sami sobě velmi kritičtí, ale mettá nás učí přijímat se a přát si dobré, což je základem emocionálního uzdravení.

 

Přínosy meditace mettá:

  1. Redukce stresu a úzkosti:
  • Meditace mettá podporuje pocity klidu a bezpečí, což vede k nižší míře stresu a úzkosti. Laskavá láska vytváří v mysli prostor pro uvolnění a vnitřní mír.
  1. Zlepšení fyzického zdraví:
  • Výzkumy ukazují, že pravidelná praxe meditace mettá může mít pozitivní vliv na fyzické zdraví. Lidé, kteří praktikují mettá, mají často nižší krevní tlak a lepší imunitní odpověď, protože laskavost a pozitivní emoce podporují celkové zdraví těla.
  1. Zvýšená empatie a sociální propojenost:
  • Rozvíjení laskavé lásky k ostatním zvyšuje naši schopnost vcítit se do druhých a vytvářet hlubší vztahy. Mettá nám pomáhá lépe porozumět druhým lidem a reagovat na ně s laskavostí, což posiluje naše sociální vazby.
  1. Vyrovnanost ve složitých situacích:
  • Když rozvíjíme mettá, stáváme se emocionálně odolnějšími a méně náchylnými k negativním reakcím v těžkých situacích. Mettá nám pomáhá zůstat klidnými a soucitnými i ve chvílích stresu nebo konfliktu.
  1. Podpora vnitřního štěstí:
  • Mettá není závislá na vnějších okolnostech. Když pravidelně praktikujeme meditaci mettá, pocity radosti a štěstí se stávají přirozenou součástí našeho života, bez ohledu na to, co se děje kolem nás.

 

Jak praktikovat meditaci mettá?

  1. Začněte s laskavostí k sobě: Vědomě si opakujte přání jako: “Ať jsem šťastný/á. Ať jsem v bezpečí. Ať jsem zdravý/á. Ať žiji s lehkostí.”
  2. Rozšiřte mettá na blízké osoby: Jakmile cítíte laskavost k sobě, přeneste tato přání k lidem, které máte rádi, například přátelům, rodině nebo kolegům.
  3. Vysílejte mettá k neutrálním osobám: Postupně přenášejte laskavou lásku na osoby, které jsou ve vašem životě neutrální – například sousedy, kolegy, které dobře neznáte.
  4. Rozšiřte mettá k lidem, se kterými máte konflikty: Praxe je nejúčinnější, když se naučíme vysílat laskavá přání i těm, se kterými máme složitější vztahy.
  5. Poslední krok – všem bytostem: Nakonec rozšířte mettá k veškerým bytostem na světě, přejte si, aby všechny bytosti byly šťastné a žily bez utrpení.

 

S láskou

Lucie