Milovníci českých filmů si jistě vzpomenou na scénu z filmu Jára Cimrman ležící, spící, ve kterém se škrtí panovníci František Josef I. (dvojník Macháně) a František Ferdinand d’Este (dvojník Nývlt). Mezi sebou však nebojují skuteční panovníci, ale jejich dvojníci.

„Takhle přece škrtil Macháně,“ brání se Nývlt, když odhalí hmat svého kolegy z vězení.

Často se s nadsázkou o Járu Cimrmanovi tvrdí, že některými svými vhledy předběhl svou dobu. Je možné, aby to platilo i v případě „dvojničení“ státníků?

Již léta se hovoří o tom, že ruský prezident Vladimir Putin má dvojníka či dvojníky, a nedávno se na sociálních sítích objevily spekulace i v souvislosti s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Ukrajinská rozvědka je přesvědčená, že má Putin dvojníka

Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova „má prezident Putin alespoň tři dvojníky“.

„Dvojníci se používali už dříve a používají se i teď, a to konkrétně Vladimirem Putinem nebo jeho okolím a lidmi, kteří ovlivňují dění v Kremlu,“ uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

„Co je s tvojí bradou, Putine,“ citoval deník Daily Mail dalšího představitele Kyjeva, který měl na sociálních sítích zveřejnit tři fotografie ruského prezidenta z února a března 2023 s různými disproporcemi obličeje.

Mluvčí Putina Dmitrij Peskov sdělil, že „podobná obvinění vyvolávají jen úsměv“ a že patří do kategorie absurdních informačních hoaxů.

„Dvojníci“ v USA

Nedávno se objevily spekulace, že svého dvojníka má i prezident Biden.

Kamery totiž zachytily postavu amerického prezidenta, která vypadá o několik centimetrů vyšší než normálně. Na několika jiných videích pak má Biden zvláštní kůži na tváři, která se nepřirozeně „hrbatí“. A tak jako Putin i Biden má na některých fotografiích „propadlou“ bradu.

Fact-checkingové portály Politifact a Snopes ale upozornily, že takováto videa a fotografie kolující na sociálních sítích s tvrzením, že prezident Biden má dvojníka, šíří nepravdivé informace.

Nicméně Jonna Mendezová, bývalá šéfka oddělení CIA pro kamufláže, již v roce 2019 pro Wall Street Journal sdělila, že vysoce postavení představitelé obličejové masky v minulosti často využívali.

Mendezová, která pracovala pro CIA 27 let, řekla také v rozhovoru na Valuetainment, že obličejové masky byly k nerozeznání od skutečného člověka již v 90. letech. Vzpomněla také, jak v přestrojení přišla i k bývalému prezidentovi Georgi H. W. Bushovi s cílem demonstrovat věrohodnost obličejových masek. Tehdejší šéf CIA William H. Webster a prezident Bush byli podle Mendezové s její ukázkou velmi spokojeni.

Podle Mendezové se dříve o možnostech různých přestrojení státníků nesmělo mluvit.

„Fakt, že je to nyní povoleno, může znamenat, že se masky a různé druhy přestrojení již nepoužívají, anebo jsou nové technologie na úplně jiné úrovni. Tipla bych si pro druhou variantu,“ řekla Mendezová.

Na otázku, jestli američtí prezidenti někdy dvojníky používali, odpověděla Mendezová negativně.

Podle Mendezové však měl například bývalý irácký vůdce Saddám Husajn až 26 různých dvojníků.