Pořídit si každý měsíc menstruační hygienické pomůcky. Pro někoho běžná záležitost, pro jiné luxus, který si nemůžou dovolit. O menstruační chudobě se v České republice nemluví dlouhou dobu. Kolika žen se tento problém týká, není jasné. Přesná data přinese výzkum spolku Sola Pomáhá

100 až 200 korun. Zhruba na tolik vyjdou každý měsíc jednu ženu hygienické pomůcky spojené s menstruací. Pro někoho se jedná o zanedbatelnou částku. Některé ženy si ale vložky či tampony dovolit nemohou. Kvůli menstruaci jsou tak nuceny se nejrůznějšími způsoby omezovat. Třeba dívky musí zameškávat školu. Ženy pak improvizují a volí alternativy, například v podobě toaletního papíru nebo novin. Ty ale mohou vést k infekcím a zánětům.

Podle světové organizace Free Periods nemá přístup k vhodným hygienickým potřebám asi půl miliardy žen denně. Ve Velké Británii z výzkumu, který proběhl před šesti lety, vyplývá, že má k menstruačním produktům omezený přístup každá desátá dívka. Kolik žen se s menstruační chudobou potýká v České republice, není známo. Problém se týká především žen, které se dostaly do tíživých životních situací a těch, které žijí na ulici.

Menstruační chudobě se v České republice věnují neziskové organizace. Ženy se mohou obracet na potravinové banky, Komunitní centrum Jako doma, Mediky na Ulici nebo třeba spolek Sola Pomáhá. Spolek každý měsíc připravuje hygienické balíčky navržené podle potřeb organizací, se kterými spolupracuje. Na webu solapomaha.cz na ně mohou lidé přispívat pravidelně i jednorázově. Vítají ale i pomoc materiální, tedy vložky, tampony či vlhčené ubrousky.

Na to, že vložky a tampony mohou být pro některé ženy luxus, upozorňují i dobrovolníci ze sekce Scora mezinárodní medické organizace Ifmsa. Uspořádali tak v Brně sbírku pro ženy v nouzi. Hygienické pomůcky i nepoužité kalhotky mohli lidé darovat na fakultách Masarykovy univerzity i v některých kavárnách v centru Brna. Sbírka byla velmi úspěšná, podařilo se vybrat hned několik set balení pomůcek.

První zemí, ve které mají ženy hygienické potřeby zdarma, se loni stalo Skotsko. V České republice byl v loňském roce podobné snahy. Na problém menstruační chudoby upozornila poslankyně Klára Kocmanová (Piráti), která bojovala za pomůcky zdarma. Neúspěšně. Vložky a tampony patří ke zboží s 21procentním DPH. O jeho snížení se snažila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), k čemuž nakonec nedošlo.